
Gingivectomia – TOT ce trebuie să știi despre operație
Gingivectomia este o procedură chirurgicală prin care este îndepărtat țesutul gingival care afectează sănătatea dinților. Cunoscută și ca rezecție gingivală, această intervenție este utilizată atât în scop terapeutic, cât și estetic.
Gingivectomie – Ce este?
Gingivectomia sau ablația gingivală constă în excizia țesutului gingival în exces sau care este inflamat. Este o metodă terapeutică indicată în formele avansate de parodontită sau gingivită. Aceste afecțiuni determină inflamarea și destrucția gingiei. Este important a interveni terapeutic înainte ca gingia să fie grav afectată, deoarece o gingie inflamată și cu leziuni nu va fi aptă să susțină dintele. Astfel, dinții se pierd.
În cadrul procedurii, se creează un contur uniform al gingiei. În acest fel, aspectul estetic este îmbunătățit. De asemenea, prin îndepărtarea porțiunilor gingivale afectate, gingia rămasă are posibilitatea unei vindecări optime.
Când este necesară gingivectomia?
Gingivectomia este utilizată în scop:
- terapeutic (în cazul afecțiunilor care afectează sănătatea gingiei);
- estetic (la persoanele ale căror gingii acoperă o mare parte din suprafața dinților);
Gingivita – metodă de tratament
Gingivectomia poate fi recomandată de către medicul stomatolog în următoarele situații:
- gingivită foarte avansată;
- afecțiuni parodontale;
- hiperplazia gingivală (cauzată de prezența inflamației și a infecției la nivel gingival);
- tartru în cantitate mare;
- infecții dentare;
- lezarea gingiei după purtarea aparatelor dentare;
- eliminarea pungilor gingivale (în care se pot acumula alimente, bacterii);
- formarea cariilor subgingivale.
Gingivita – procedură estetică
Ablația gingivală este recomandată și în scop estetic. Astfel, în cazul hiperplaziei gingivale (creșterea excesivă a gingiei), gingivectomia poate reprezenta o opțiune. Indicația chirurgicală este realizată doar de medic. Adesea, acesta recomandă intervenția chirurgicală, doar dacă:
- beneficiile intervenției sunt semnificative;
- riscurile procedurii sunt reduse;
- incidența cariilor dentare sau a altor afecțiuni gingivale scade;
- calitatea vieții pacientului va fi superioară după operație.
Printre beneficiile optării pentru gingivectomie în scop estetic se află:
- aspectul este îmbunătățit;
- igiena dentară se realizează mai ușor;
- riscul de a dezvolta carii subgingivale este mai redus.

Sursa: Pexels
Creșterea excesivă a gingiilor
Creșterea excesivă a gingiilor constă în dispunerea țesutului gingival pe suprafața sau în jurul dinților. Aceasta poate fi determinată de mai multe cauze, printre care:
- mecanisme ereditare (fibromatoză ereditară);
- afecțiunile inflamatorii;
- sarcină;
- dezechilibru hormonal;
- deficite vitaminice;
- diabet;
- anemie;
- limfom;
- infecția cu HIV (virusul imunodeficienței umane);
- boala Crohn;
- unele medicamente (blocante de canale de calciu, antiepileptice, imunosupresoare);
- fumat;
- purtarea aparatului dentar (determină lezarea gingiei);
- malocluzia (suprapunerea asimetrică a arcadelor dentare inferioară și superioară).
Hiperplazia gingivală
Hiperplazia gingivală este caracterizată de mărirea suprafeței gingivale, până la ocuparea completă a spațiilor interdentare. Hiperplazia gingivală se manifestă prin:
- eritem (înroșirea gingiilor);
- sângerări gingivale;
- sensibilitate sau durere dentară;
- dezvoltarea mai facilă a plăcii bacteriene;
- halenă (respirație urât mirositoare).
Această afecțiune poate apărea la orice vârstă. Spre exemplu, la copii, o creștere excesivă a gingiilor poate cauza erupția greoaie a dinților. În schimb, dacă apare la adulți, aceștia se vor confrunta cu dificultăți în realizarea igienei dentare, cu sângerări gingivale frecvente și sensibilitate la masticație.
Pungi parodontale
Pungile parodontale sunt reprezentate de spații localizate între dinte și gingie. Acestea creează zone în care alimentele se pot depozita, conducând la multiplicarea bacteriană, formarea plăcii bacteriene și dezvoltarea cariilor subgingivale.
De cele mai multe ori, acestea se formează ca urmare a dezvoltării plăcii bacteriene, care determină apariția inflamației. Procesele inflamatorii care au loc la nivel gingival afectează țesutul gingival adiacent și contribuie la îndepărtarea gingiei de dinte, cu formarea pungii parodontale.
Netratate, pungile parodontale se agravează, iar spațiul dintre dinte și gingie se mărește considerabil. Cu timpul se poate ajunge la pierderea dinților. De aceea, vizita la medicul stomatolog necesită a se efectua periodic sau imediat cum apar simptomele. În acest fel, tratamentul este instituit din fazele incipiente, iar rata apariției complicațiilor se reduce considerabil.
Infecție gingivală
Preponderent, infecțiile gingivale se dezvoltă ca urmare a igienei deficitare. O curățare ineficientă a dinților conduce la formarea plăcii bacteriene și generează un proces inflamator. O gingie inflamată prezintă un risc mai mare de a dezvolta o infecție.
De asemenea, studiile au demonstrat și că o serie de infecții sistemice pot genera creșterea excesivă a gingiilor. Printre agenții patogeni implicați se află:
- virusul HIV;
- citomegalovirusul.
Cum se realizează o gingivectomie?
Gingivectomia presupune parcurgerea mai multor etape. Acestea sunt:
- Detartrajul – este prima etapă ce este realizată de către medicul stomatolog. Rolul acesteia este de a curăța suprafața dentară de placa bacteriană și de tartru. În acest fel, sunt evidențiate cu ușurință zonele afectate ale gingiei.
- Anestezia – În majoritatea situațiilor, se optează pentru utilizarea unei anestezii locale pentru eliminarea disconfortului și a durerii din timpul procedurii.
- Evaluarea pungilor parodontale – Pentru a determina adâncimea pungilor parodontale se folosește un instrument ce este introdus la nivelul pungii. Această etapă este importantă pentru a determina cât de avansată este afecțiunea gingivală. Pe baza informațiilor obținute în cadrul acestei etape se estimează ce proporție din gingie este excizată.
- Excizia unor porțiuni din gingie – Medicul efectuează mici incizii la nivelul gingiei pentru a evidenția zonele inflamate și a evalua starea dintelui. Se excizează țesutul afectat, împreună cu o porțiune redusă de țesut sănătos. Aceasta are rol în a favoriza vindecarea și a asigură că inflamația nu se extinde.
- Aplicarea unui antiseptic local – Acesta are rolul de a curăța zona și are efect antibacterian. În acest mod, gingia este protejată împotriva infecțiilor.
- Fixarea unui pansament – Pansamentul este plasat la nivelul inciziei, cu scopul de a împiedica pătrunderea alimentelor și a favoriza vindecarea.
Gingivectomia cu laser
Laserul este un acronim al unei tehnici care utilizează fascicule de lumină cu diferite lungimi de undă. În stomatologie se utilizează lasere pe bază de:
- dioxid de carbon (laser diodă);
- neodimium;
- erbium.
Cel mai adesea, este utilizat laserul tip diodă. Acesta are avantajul generării de căldură în timpul utilizării, ceea ce permite realizarea coagulării. În acest fel, sângerările gingivale sunt reduse, iar complicațiile diminuate.
Alte beneficii ale acestei proceduri constau în:
- durerea post-operatorie diminuată comparativ cu metoda clasică;
- recuperarea este mai rapidă;
- formarea plăcii bacteriene este mult redusă (după excizia gingivală cu bisturiul placă bacteriană și tartrul se formează semnificativ mai rapid).
Înainte și după gingivectomie
Gingivectomia este recomandată adesea în cazul formării pungilor parodontale. Astfel încât, după efectuarea procedurii, țesutul gingival care formează punga este eliminat, iar partea de gingie sănătoasă este atașată la dinte.
Dacă este utilizată în scop estetic, după intervenția chirurgicală, se pot observa următoarele:
- gingia ocupă o porțiune mai mică a dintelui;
- dintele pare a fi mai mare;
- aspectul estetic este îmbunătățit;
- zâmbetul gingival dispare.

Sursa: Pexels
Recuperarea / Vindecarea după gingivectomie
Recuperarea după gingivectomie este de scurtă durată. Durata medie până la vindecarea gingiei este de aproximativ o săptămână. Fiind realizată într-un mod puțin invaziv, internarea nu este necesară.
În primele zile, este important:
- Schimbarea pansamentelor regulat – Aceasta se realizează până la oprirea sângerării. În acest fel, gingia este protejată, iar vindecarea este grăbită.
- Clătirea cavităâii bucale cu apă sărată – Astfel, multiplicarea bacteriană este împiedicată, iar riscul de infecții scade.
- Consumul de alimente lichide sau pasate.
Pentru controlul durerii, medicul stomatolog poate recomanda unele analgezice sau antiinflamatoare, precum și dozele optime. Acestea contribuie și la reducerea tumefacției locale. Pentru ameliorarea tumefacției, se pot aplica și comprese cu gheață.
În prima zi nu este indicat a te spăla pe dinți, a folosi ața dentară sau a clăti dinții cu apă de gură. Aceste acțiuni împiedică coagularea optimă și întârzie vindecarea.
Contraindicațiile gingivectomiei
Gingivectomia este o procedură chirurgicală ce nu este recomandată fiecărui pacient. Astfel, printre contraindicațiile acesteia se află:
- riscul apariției complicațiilor este mai mare comparativ cu beneficiile;
- osul este foarte dezvoltat (acesta poate da aspectul unei gingii inestetice);
- creșterea gingivală nu este semnificativă;
- imposibilitatea de a menține o zonă de atașare fiziologică normală a gingiei la dinte;
- afectarea aspectului estetic (excizia gingivală în zonele frontale poate conferi un aspect foarte mare al dinților).
Diferența dintre gingivectomie și gingivoplastie
Gingivoplastia este acea procedură în care țesutul gingival sănătos este remodelat în scop terapeutic sau estetic. Aceasta diferă de gingivoplastie prin faptul că nu presupune excizia țesutului inflamat sau deteriorat.
Este important de menționat că ambele proceduri se pot realiza prin aceleași tehnici. De cele mai multe ori, atât gingivectomia, cât și gingivoplastia se realizează în cadrul aceleiași intervenții chirurgicale. Există și situații când pot fi efectuate separat.
Gingivoplastia este preponderent recomandată pentru persoanele cu:
- margini gingivale neregulate;
- gingii ce acoperă o mare parte din suprafața dintelui (determină apariția zâmbetului ginigival);
- lucrări dentare ce necesită remodelarea gingiei, pentru a conferi un aspect estetic.
Gingivectomie și Gingivoplastie – cât costă?
În ceea ce privește prețul acestor proceduri este important de menționat că el diferă în funcție de zona asupra căreia se acționează, precum și de suprafața acesteia. Pentru un preț personalizat, este esențial a te adresa medicului stomatolog, care poate evalua gravitatea afecțiunii și poate stabili amplitudinea lucrării. Un preț estimativ al gingivectomie este de 285 RON.
Orientativ, poți consulta lista preturilor servicilor oferite de către Clinica Dentaplus.
Gingivectomia reprezintă o procedură prin care țesutul gingival în exces sau cel care este inflamat este excizat. Aceasta se utilizează pentru a trata afecțiunile gingivale în stadii avansate, dar și pentru a preveni apariția cariilor subgingivale. Gingivectomia și gingivoplastia contribuie la îmbunătățirea aspectului estetic.
Bibliografie:
- Kaur J. et al., 2003, Cytomegalovirus – induced gingival hyperplasia, Clinical Infectious Diseases, 37:4(44-46);
- Agrawal A. A., 2015, Gingival enlargements: differential diagnosis and review of literature, 16, 3(9):779-788;
- www.medindia.net, https://www.medindia.net/patientinfo/gingival-hyperplasia-gingival-enlargement.htm, accesat la data 12.07.2022;
- periobasics.com, https://periobasics.com/gingivectomy-and-gingivoplasty/, accesat la data 12.07.2022;
- https://www.healthline.com/health/gingival-hyperplasia#treatment, accesat la data 12.07.2022;
- www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/periodontal-pockets#The-takeaway, accesat la data 11.07.2022;
- www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/gingivectomy#scalpel-vs-laser, accesat la data 12.07.2022;
- biomedpharmajournal.org, https://biomedpharmajournal.org/vol10no4/diode-laser-versus-scalpel-gingivectomy/, accesat la data 12.07.2022;
- drfotinos.com, https://drfotinos.com/gingivectomy-gingivoplasty/, accesat la data 12.07.2022;
- https://www.jeffersondentalclinics.com/blog/what-is-a-gingivectomy-procedure-recovery-time-whether-you-need-one#:~:text=Like%20many%20oral%20procedures%2C%20you,relievers%20to%20manage%20any%, accesat la data 12.07.2022;
- www.pearldentalclinic.co.uk, https://www.pearldentalclinic.co.uk/general-dentistry-html/gum-treatments-html/gingivectomy-and-gingivoplasty/, accesat la data 12.07.2022.
Nu sunt comentarii