COROANE DENTARE ZIRCONIU

Tipuri, Preturi si Recomandari Utile

Home » Servicii » Coroana dentară zirconiu

Stomatologia evoluează constant. Un dinte pierdut putea fi, acum zeci de ani, o reală tragedie – astăzi, avem la dispoziție soluții protetice moderne, care ne redau estetica și funcționalitatea dintelui. Coroana dentară este o lucrare care imită aspectul și funcțiile dintelui natural și vine ca o necesitate atunci când pacientul a pierdut unul sau mai mulți dinți.

img coroana dentara

Ce este coroana dentara din zirconiu?

Protetica dentară este azi în plină dezvoltare, soluțiile moderne pe care le-a propus în ultimii ani fiind ideale pentru restaurarea danturii. Una dintre aceste soluții inovatoare este coroana dentara din zirconiu, o lucrare protetică estetică și funcțională, care are un aspect deosebit: zirconiul imită la perfecție dintele natural, datorită varietății de nuanțe în care se găsește, dar și translucidității sale. Un material îndrăgit în stomatologie, zirconiul vine cu o serie de proprietăți care îl fac materialul ideal pentru astfel de lucrări:

Descopera care sunt proprietatile zirconiului

    1. Duritatea: zirconiul are o duritate de 6,5 – 7,5, în vreme ce dintele natural are o duritate asemănătoare, și anume 8. Coroana dentară ceramică are duritatea de 9,8, ceea ce conduce adesea la tocirea dinților opuși;
    2. Forma inițială: zirconiul este un material natural, găsit sub forma de oxid de zirconiu, ceea ce înseamnă că o coroană de zirconiu nu va oxida, iar acea dungă metalică de la gingie nu va fi vizibilă;

Biocompatibilitatea: zirconiul este biocompatibil și bioinert, fiind varianta ideală pentru pacienții alergici;

  • Conductibilitate termică: zirconiul are conductibilitate termică scăzută, deci nu există riscul de afectare a pulpei dentare, iar sensibilitatea la rece, cald, duce sau acru nu va apărea;
  • Antibacterian: zirconiul nu permite formarea plăcii bacteriene;
  • Transluciditate: zirconiul are o transluciditate asemătoare cu a dintelui natural, ceea ce îi oferă o estetică naturală, deosebită;
  • Punct de topire: zirconiul are stabilitate dimensională în timpul arderii, având punctul de topire la peste 1800 grade;
  • Rezistența în timp: coroanele de zirconiu rezistă peste 10 ani.

 

Cat costa coroana dentara din zirconiu. Pret:

Când vorbim de pret coroana zirconiu, costul final al tratamentului variază în funcție de tehnologia și materialul folosit, dar și de expertiza medicului specialist. Un preț prea mic nu ar trebui să te bucure, ci să îți ridice semne de întrebare – fiind o lucrare complexă, premium, cu materiale de cea mai bună calitate, coroana dentară din zirconiu este o investiție în sănătate și confort psihic.

 

Un dinte lipsă ne afectează nu doar estetic, ci ridică probleme și la nivel fonetic și de vorbire, iar întreaga sănătate generală este compromisă. Comparativ, dinti zirconiu vs portelan preț, coroana dentară ceramică este mai accesibilă decât cea din zirconiu, însă coroana ideală pentru tine rămâne cea pe care ți-o recomandă specialistul, în funcție de necesitățile, dorințele și bugetul tău.

necesar coroana dentara zirconiu

Cand este necesara coroana din zirconiu?

Cum știi că ai nevoie de o coroană din zirconiu? Ești pacientul ideal dacă:
dintele tău / dinții sunt în proporție de 40% distruși;

  • dintele are coroana fracturată;
  • vrei să modifici forma dinților tăi;
  • îți dorești modificări de dimensiune și culoare;
  • dacă dintele tău a fost tratat endodontic, pentru că este mai fragil;
  • dacă ai un spațiu ocluzal redus;
  • dacă există o carie complexă;
  • dacă s-a efectuat un implant dentar, pentru a-l acoperi;
  • atunci când îți scrâșnenști dinții – suferi de bruxism;
  • pentru a îmbunătăți estetica.

Tipuri de coroane dentare din zirconiu

Zirconiul este materialul viitorului în stomatologie, iar aplicațiile sale restaurează nu doar dantura, ci și încrederea în sine și confortul psihic. Când ești mulțumit de felul în care arată dinții tăi, zâmbești mai mult, mai încrezător. Coroanele dentare din zirconiu pot fi de două feluri:

Coroana monolitica din zirconiu

Coroana monolitică din zirconiu sau coroana din zirconiu integral este realizată complet din zirconiu, fiind o variantă superioară coroanelor metalo-ceramice. Este recomandată în zona laterală, fiind soluția perfectă pentru dinții de dimensiuni mici.

 

Coroana monolitică din zirconiu este o lucrare cu care te vei obișnui aproape instant, fiind extrem de ușoară, ceea ce face ca senzația de corp străin să fie inexistentă. Cea mai mare calitate a coroanei zirconiu monolit este rezistența, motiv pentru care se folosește cu precădere în zonele în care este nevoie de multă rezistență.

Coroana de ceramica pe suport de zirconiu

Coroana zirconiu ceramic este construită pe un schelet din zirconiu, ceea ce face coroana biocompatibilă și rezistentă, fiind acoperită de un strat subțire din ceramică. Această variantă este ideală pentru dinții frontali, care se văd atunci când vorbim sau zâmbim, fiind de o estetică desăvârșită.

 

La nivel de construcție, putem asemăna coroana ceramică pe zirconiu cu cea metalo-ceramică, însă în cazul primei variante nu doar estetica este sporită (nu se mai vede metalul în zona gingiei), ci și confortul.

Avantajele si dezavantajele aplicarii coroanei dentare din zirconiu

Fiind o lucrare protetică care restaurează nu doar dantura – ci și confortul și încrederea în sine – coroana dentară din zirconiu vine cu o serie de beneficii pe care merită să le cunoaștem:

Avantajele coroanei dentare din zirconiu

Moderne, realizate prin cea mai înaltă tehnologie, coroanele dentare vin cu o serie de avantaje:

  • rezistență în timp la uzură și masticație;
  • fără riscuri de fractură;
  • restaurează dintele / dinții lipsă estetic;
  • împrumută funcțiile dintelui natural;
  • este disponibil într-o mulțime de nuanțe și are o transluciditate similară dinților naturali;
  • tehnica folosită este de maximă precizie – CAD-CAM;
  • nu există riscul coroziunii în timp;
  • este complet biocompatibil, deci nu apar reacții alergice;
  • sunt ușoare, așa că te vei obișnui aproape instant cu noua lucrare;
  • termoizolant, așa că pulpa dentară nu va fi inflamată.

Dezavantajele implementarii coroanei din zirconiu

Atât timp cât este aplicată corect, coroana dentară din zirconiu nu are dezavantaje propriu-zise. Există, totuși, două aspecte pe care trebuie să le avem în vedere:

  • prețul: fiind o lucrare mult mai estetică decât varianta metalo-ceramică, aplicarea coroanei din zirconiu este și mai costisitoare;
  • opacitatea: pentru că este translucid, zirconiul nu poate fi aplicat dinților frontali care sunt îngălbeniți sau foarte închiși la culoare, pentru că rezultatul final va fi inestetic.
coroana dentara zirconiu

Etapele aplicarii coroanelor dentare din zirconiu

Dinții impecabil nu iau naștere peste noapte, așa că va trebui să vii de aproximativ trei ori în cabinet pentru aplicarea unei coroane dentare din zirconiu:

  1. După consultația inițială, are loc pregătirea dintelui – acesta se șlefuiește în funcție de necesitățile estetice. În aceeași ședință vom realiza amprentarea funcțională a dintelui, după care în laborator va fi realizată structura suport;
  2. După 3-4 zile de la amprentare, revii în cabinet pentru a face proba componentei suport (zirconiul) și se fac modificările necesare, dacă este cazul; concomitent, în laborator se va aplica structura exterioară pe coroană, iar în 3 zile aceasta va fi gata;
  3. În final, are loc cimentarea definitivă a coroanei de zirconiu, care se face cu cimenturi compozite, fosfat de zinc și cimenturi ionomere din sticlă.

 

În doar câteva zile dintele tău este restaurat și își recapătă atât strălucirea estetică, cât și funcționalitatea; tehnologiile actuale permit ca astfel de tratamente să fie realizate rapid, și totuși de o precizie absolută.

Coroana dentara din zirconiu vs. coroana din portelan

Coroanele din zirconiu și porțelan sunt două variante îndrăgite și ultra-moderne în protetica dentară. Pentru a le putea compara, este necesar să avem în vedere câteva aspecte:

  • estetică: ambele opțiuni sunt de o estetică desăvârșită, însă pentru dinții frontali se recomandă ceramica dentară, la fel ca în cazul dinților îngălbeniți;
  • rezistența: ambele coroane dentare sunt de o foarte bună rezistență, însă ceramica are o elasticitate mai mare, deci riscul de fracturare este mai mic;
  • cost: coroana dentară din porțelan are un avantaj economic față de cea din zirconiu, fiind mai accesibilă.

Coroana dentara din zirconiu vs. coroana din metal

Coroana din metal sau metalo-ceramică este una dintre cele mai întâlnite lucrări protetice, iar când vorbim de o comparație între zirconiu – metal, trebuie să avem în vedere câteva aspecte:

  • estetică: dinții din zirconiu imită mult mai bine dantura naturală, datorită translucidității lor;
  • toleranță: țesuturile dintelui tolerează mult mai bine zirconiul;
  • sensibilitate: în cazul coroanei metalice, apare riscul sensibilității la cald sau rece;
  • biocompatibilitate: coroana metalică poate stârni reacții alergice, în timp ce zirconiul nu presupune acest risc;
  • tehnologie: coroanele din zirconiu sunt frezate computerizat prin CAD-CAM, iar cele metalice sunt prelucrate manual, deci nu sunt la fel de precise;
  • preț: prețul coroanelor dentare din metal este mai redus decât al celor din compozit.

Coroana dentara din zirconiu vs. coroana acrilica/din compozit

Este dificil să comparăm coroana dentară din zirconiu cu cea acrilată / din compozit, pentru că ele sunt folosite astăzi în scopuri diferite: coroana din zirconiu echivalează o lucrare definitivă, estetică și rezistentă în timp, în vreme ce acrilatul este folosit pentru lucrările temporare.

 

Coroana din compozit este folosită temporar, până la definitivarea tratamentului protetic. Prețul unei coroane din compozit este mult mai redus decât în cazul oricărei alte coroane, însă o astfel de lucrare nu poate rezista mai mult de 3 ani.

Recomandari de intretinere a coroanei dentare din zirconiu

După protezare, cel mai important aspect de care trebuie să ții cont este igiena orală corespunzătoare. Periajul dentar trebuie realizat corect, de două ori pe zi, dimineața și obligatoriu seara, și trebuie însoțit de ață dentară, apă de gură și airflow (duș bucal), care asigură igienizarea în zone greu accesibile.

 

Alături de igienizarea corectă la domiciliu, din rutina ta trebuie să facă parte și controlul periodic în cabinetul specialistului: vizita la stomatolog trebuie să fie făcută cel puțin o dată pe an; în mod ideal, trebuie să mergi la consultație la fiecare 6 luni.

Informații generale

Dr. Andreea Wagner răspunde la întrebări

andreea wagner despre coroana dentara

Medic dentist specialist protetică dentară, estetică dentară, parodontologie

Cat de rezistente sunt coroanele dentare din zirconiu?

Coroanele dentare din zirconiu nu sunt doar estetice, ci și extrem de rezistente în timp, motiv pentru care coroanele dentare integral zirconiu sunt recomandate mai ales în zonele laterale sau acolo unde este nevoie de rezistență în timp. Ca durată de viață, dacă se respectă recomandările medicului specialist și rutina de îngrijire este adecvată, coroana din zirconiu rezistă 10-15 ani sau chiar mai mult.

 

Care sunt recomandarile dupa procedura de aplicare a coroanelor din zirconiu?

După procedura de aplicare a coroanelor din zirconiu poți reveni instant la stilul tău de viață. Vei simți un disconfort de acomodare de scurtă durată, însă este firesc; de asemenea, este indicat să nu mănânci vreme de o oră de la aplicarea coroanelor dentare. După care îți poți relua obiceiurile și stilul de viață, cu atenție sporită asupra igienei orale.

 

Cat dureaza procedura de implementare a unei coroane din zirconiu?

Aplicarea unei coroane de zirconiu se întinde pe durata a trei vizite la cabinet, la distanță de 3-4 zile între ele. Tehnologia modernă utilizată transformă această intervenție într-una rapidă și de o precizie absolută.

 

Este dureroasa aplicarea coroanelor din zirconiu?

Stomatologia modernă este minim invazivă, care își dorește ca procedurile să fie cât mai confortabile și lipsite de durere pentru pacient. Pentru că se lucrează pe dinți vitali, pe un țesut viu, aplicarea coroanelor dentare din zirconiu implică anestezie locală, astfel că va fi complet nedureroasă.

Te poți programa acum la una din cele 2 locații

După trimiterea formularului veți fi contactat de echipa Dentaplus pentru a vă confirma ziua și ora programării.

Prin trimiterea acestui formular sunteti de acord cu prelucrarea datelor personale si stocarea acestora pe durata perioadei de tratament si profilaxie, dar si pastrarea lor pana cand solicitati retragerea consimtamantului. Art.6(1)lit.(a) din GDPR si ridicarea standardului de sanatate orala a pacientilor nostri constituie interese legitime pentru care va solicitam in mod expres consimtamantul, inclusiv pentru programari.

andrei constantinovici doctor stomatolog

Modalități de plată

plata in rate cu cardul la stomatologie

DentAplan 6/ DentAplan 12 – plata în 6-12 rate lunare egale, fără dobândă

Prin parteneriatele cu Banca Transilvania, Credit Eurpoe Bank şi ING, DentAplus oferă posibilitatea achitării planurilor de tratament în 6 respectiv 12 rate egale, fără dobândă.  Instrumentele ce intermediază această ofertă  sunt cardurile Star BT, Card AVANTAJ restectiv ING CREDIT CARD. Pentru mai multe informații

Ce spun clienții noștri